Dvije ruske momčadi pobijedile su na Europskom ekipnom prvenstvu za veterane za 2019. godinu, koje je odigrano u Malom Lošinju od 17. do 26. rujna.
U kategoriji 50+, Rusi su vodili mrtvu trku s Hrvatskom, a presudio je prvi dodatni kriterij, olimpijski soneborn, koji je išao u prilog Rusima. U međusobnom susretu Rusije i Hrvatske bilo je 2:2, a sve ostale mečeve ove su dvije ekipe dobivale.
Za Rusiju su konačnu pobjedu izborili velemajstori Vladimir Burmakin (5/7), Jevgenij Gleizerov (6/7), Ruslan Ščerbakov (6½/7), Jurij Jakovič (7/7) i Ildar Ibragimov (7/8), a Hrvatska je igrala u velemajstorskom sastavu Zdenko Kožul (8½/9 – proglašen najuspješnijim igračem turnira na prvoj ploči), Robert Zelčić (7½/9), Bojan Kurajica (7/9) i Nenad Ferčec (8,5/9). Treće mjesto pripalo je momčadi Europan Chess Academy iz Maribora (Adrian Mihaljčišin, Georg Mohr, Vojko Mencinger, Damjan Plesec). Druga momčad Hrvatske igrala je u sastavu Emilio Fućak (½/1), Damir Šulc (1½/8), Hrvoje Dusper (4/8), Zlatko Martić (6½/8), te naš član Boris Tirkajla (3/7) i zauzela peto mjesto.

Jedina ženska ekipa koja je sudjelovala, Njemačka, automatizmom je dobila pobjednički trofej u ženskoj konkurenciji.
U kategoriji 65+ Rusija je bila superiorna – Jurij Balašov (4½/7), Jevgenij Svešnjikov (6½/7), Jevgenij Kalegin (7/8), Vladimir Željnin (7½/8) i Nikolaj Puškov (4½/6) uvjerljivo su došli do trofeja, s četiri meč-boda prednosti nad Švedskom i Njemačkom.

U kategoriji 50+ sudjelovalo je trinaest, a u kategoriji 65+ šesnaest ekipa – sveukupno 29 ekipa iz petnaest zemalja. Natjecanje je organizirao HŠS, a jedan od sudaca bio je naš Bojan Purić.